ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ορισμός Υγιεινής-Αρχές-Σκοποί-Έννοια της υγείας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
2.1 Γενικά
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΥΓΕΙΑ
3.1 Έννοια της υγείας
3.2 Εχθροί της υγείας
3.3 Υγιεινή και προληπτική ιατρική
3.4 Προστασία της υγείας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ – ΝΟΣΗΜΑΤΑ
4.1 Γενικά
4.2 Τα λοιμώδη νοσήματα
4.4 Χαρακτηριστικά λοιμωδών νοσημάτων
4.5 Τρόποι μετάδοσης
4.5.1. Νοσήματα μεταδιδόμενα μέσω του πεπτικού συστήματος
4.5.2. Νοσήματα μεταδιδόμενα με τον αέρα
4.5.3. Νοσήματα μεταδιδόμενα με ξενιστές ή φορείς
4.5.4. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΥΓΙΕΙΝΗ
5.1. Υγιεινή του περιβάλλοντος
Α. Ατμοσφαιρικός αέρας: (Ονομαστικά η χημική σύσταση) Διδάσκεται και εξετάζεται μόνο η
πρώτη παράγραφος: «Η ατμόσφαιρα ...... στον εισπνεόμενο αέρα»
Β. Θερμοκρασία
Γ. Υγρασία
Δ. Ατμοσφαιρική πίεση
ΣΤ. Ηλιακή ακτινοβολία
Ζ. Ατμοσφαιρική ρύπανση
Στη διδακτέα – εξεταστέα ύλη περιλαμβάνονται οι σελίδες 55 και 56: «Ατμοσφαιρική ρύπανση
είναι ... την τοπογραφική θέση των πόλεων και την πολεοδομία.», και από τις σελίδες 57 έως 58,
μόνο ονομαστικά οι κυριότεροι ρύποι: 1. Διοξείδιο του Θείου 502, 2. Μονοξείδιο του Άνθρακα CO,
3. Διοξείδιο του Άνθρακα CO2, 4. Υδρογονάνθρακες, 5. Όζον 03, 6. Ατμοσφαιρικά σωματίδια.
Η παράγραφος «Είναι βέβαιο ότι ......... περιοδοντικών νοσημάτων», στη σελίδα 59, δεν
περιλαμβάνεται στη διδακτέα - εξεταστέα ύλη.
Η. Ακτινοβολία
5.2. Υγιεινή των τροφίμων
5.2.1. Αλλοιώσεις τροφίμων
5.2.2 Ασθένειες που μεταδίδονται με τα τρόφιμα
5.2.4. Υγειονομικά μέτρα προστασίας τροφίμων
5.2.5. Οι δέκα χρυσοί κανόνες του Π.Ο.Υ. για την ασφαλή προετοιμασία των τροφίμων
5.3. Νερό – Ύδρευση
5.4. Αποχέτευση - Απορρίμματα
5.5. Ατομική καθαριότητα του σώματος
(Οι υποενότητες : «Βούρτσισμα», «Σωστή Διατροφή», «Φθοριούχα Σκευάσματα», «Επισκέψεις στον
Οδοντίατρο» είναι εκτός διδακτέας – εξεταστέας ύλης)
5.7.Υγιεινή της κατοικίας
5.8. Υγιεινή της εργασίας
Το περιεχόμενο των ανακεφαλαιώσεων δεν περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη.