Από αυτό το κεφάλαιο εντός ύλης είναι ΜΟΝΟ τα σημεία που είναι υπογραμμισμένα με κίτρινο (σελ.22):
Από αυτό το κεφάλαιο εντός ύλης είναι ΜΟΝΟ σελ. 60-61 (πυρήνας) και σελ.64-65 (Χλωροπλάστες και Μιτοχόνδρια):
Το ενδοπλασματικό δίκτυο απεικονίζεται στην σελ.62 του βιβλίου.
Ακολουθεί βίντεο για τη δομή του κυττάρου:
Από αυτό το κεφάλαιο εντός ύλης είναι ΜΟΝΟ σελ.82-84:
Ακολουθεί βίντεο για τον τρόπο λειτουργίας των ενζύμων:
Από αυτό το κεφάλαιο εντός ύλης είναι ΜΟΝΟ:
Κύκλος ζωής κυττάρου (σελ.122) - Ιδιαίτερη προσοχή στην εικόνα.
Κυτταρική διαίρεση (σελ.134-145).
Ακολουθεί βίντεο για την μίτωση και την μείωση.
Η μίτωση στο μικροσκόπιο:
Η κοχικίνη είναι ένα αλκαλοειδές που παρεμποδίζει τη λειτουργία των μικροσωληνίσκων, αναστέλλοντας τον σχηματισμό της μιτωτικής ατράκτου κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης. Η δράση της κοχικίνης διακόπτει τη μίτωση στο στάδιο της μετάφασης, καθιστώντας την χρήσιμη στη μελέτη της κυτταρικής διαίρεσης και στη δημιουργία καρυοτύπων.
Αριθμός κυτταρικών διαιρέσεων:
Στη μίτωση πραγματοποιείται μία κυτταρική διαίρεση, ενώ στη μείωση λαμβάνουν χώρα δύο διαδοχικές διαιρέσεις (μείωση Ι και μείωση ΙΙ).
Αριθμός θυγατρικών κυττάρων:
Η μίτωση παράγει δύο γενετικά πανομοιότυπα θυγατρικά κύτταρα, ενώ η μείωση παράγει τέσσερα θυγατρικά κύτταρα με γενετική ποικιλομορφία.
Ποσότητα γενετικού υλικού:
Στη μίτωση, τα θυγατρικά κύτταρα έχουν διπλοειδή αριθμό χρωμοσωμάτων (2n), ίδιο με το μητρικό κύτταρο. Στη μείωση, τα θυγατρικά κύτταρα έχουν απλοειδή αριθμό χρωμοσωμάτων (n).
Γενετική ποικιλομορφία:
Η μίτωση δεν δημιουργεί γενετική ποικιλομορφία (τα κύτταρα είναι πανομοιότυπα), ενώ στη μείωση συμβαίνουν ανασυνδυασμοί γενετικού υλικού (επιχιασμός), που οδηγούν σε γενετική διαφοροποίηση.
Ρόλος:
Η μίτωση είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, επιδιόρθωση και ανανέωση των σωματικών κυττάρων. Η μείωση, αντίθετα, είναι απαραίτητη για την παραγωγή γαμετών (ωαρίων και σπερματοζωαρίων) κατά την αναπαραγωγή.
Δύο γαμέτες είναι πολύ σπάνιο να είναι γενετικά όμοιοι λόγω της διαδικασίας της μείωσης, η οποία προάγει τη γενετική ποικιλομορφία μέσα από τους εξής μηχανισμούς:
Ανεξάρτητος συνδυασμός χρωμοσωμάτων:
Κατά την ευθυγράμμιση των ομόλογων χρωμοσωμάτων στη μετάφαση Ι, τα χρωμοσώματα διαχωρίζονται τυχαία προς αντίθετους πόλους. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε γαμέτης περιέχει έναν τυχαίο συνδυασμό μητρικών και πατρικών χρωμοσωμάτων. Ο αριθμός πιθανών συνδυασμών είναι 2ⁿ, όπου n ο αριθμός των ομόλογων ζευγών.
Επιχιασμός:
Κατά την πρόφαση Ι της μείωσης, τα ομόλογα χρωμοσώματα ανταλλάσσουν τμήματα DNA μέσω του φαινομένου του επιχιασμού. Αυτό δημιουργεί νέους συνδυασμούς γονιδίων στα χρωμοσώματα, κάνοντας κάθε γαμέτη μοναδικό.
Επιπλέον, κατά την αναπαραγωγή, ο συνδυασμός ενός γαμέτη από τον έναν γονέα με έναν γαμέτη από τον άλλο γονέα αυξάνει ακόμα περισσότερο την ποικιλία.
Θα πρέπει να γνωρίζεις τα παραδείγματα που υπάρχουν στο βιβλίο.
Παράδειγμα: Κάθε κύτταρο έχει έναν πυρήνα Σ ή Λ;